5 tips voor professionele videogesprekken

Plots word je in sneltempo online behendig. Zalig, toch? 🤘 Waar je in het begin nog zenuwen had voor die eerste videogesprekken, is het nu de normaalste zaak van de wereld. Maar doe je het ook op de juiste manier? Met deze tips word je een echte professional in online bellen!
Geschreven door Sarah Bogaerts

#TIP 1: Creëer voldoende licht voor je webcam💡

Een goed videogesprek start met heldere beelden. En die creëer je met voldoende licht. Zorg er daarom voor dat je in een ruimte zit waar makkelijk natuurlijk licht binnen kan. 

Het beste dat je kunt doen, is je installeren tegenover een raam, zodat het licht tijdens je videogesprek op je gezicht valt. Een raam in de achtergrond kan ervoor zorgen dat je reflectie krijgt op je scherm en dat zorgt dan weer voor overbelichting. Is natuurlijk licht voor jou niet vanzelfsprekend? Maak dan gebruik van kunstmatig licht en onthoud: verlicht je gezicht, niet de ruimte om je heen. 

#TIP 2: Flirt met je webcam 👩‍💻

Oké, niet letterlijk, natuurlijk. Het draait erom je webcam op je gezicht te richten en recht voor je lens te zitten. Maak oogcontact, zelfs tijdens het videobellen is dat belangrijk. Geef je digitale gesprekspartner het gevoel dat je tijd voor hem of haar vrijmaakt en dat je luistert. Dat maakt je online gesprek niet alleen productiever, maar ook een stuk aangenamer. Werkt je webcam niet naar behoren? Zorg er dan voor dat je een professionele profielfoto hebt, die wordt namelijk vaak als placeholder gebruikt.

#TIP 3: Beperk achtergrondgeluiden in je videogesprek 🔇

Ben jij babysit van dienst en zit je met enthousiaste kids op de achtergrond? Of is je partner aan het koken gegaan en is het een gezellige serenade in je keuken? Dan is het hoog tijd om je af te zonderen. Achtergrondgeluiden werken immers storend in een professioneel videogesprek en bij een belangrijk online overleg kan je dat best missen. 

Hoeft het allemaal niet zo serieus te zijn? Omarm het dan en betrek je huisgenoten bij je call. Daar word je tenslotte alleen maar closer van.

#TIP 4: Spreek online af wie wanneer mag praten 👋

Wanneer je met meerdere personen in één videogesprek zit, wordt het al snel een chaotische boel. Spreek daarom regels af. Duid bijvoorbeeld een gespreksleider aan die de meeting beheert en bepaalt wanneer anderen aan het woord mogen. Die anderen kunnen aangeven dat ze iets willen zeggen door letterlijk (of via emoji’s) hun hand op te steken, zoals Zoom doet. Dit trek je zo ver als je zelf wil. De digitale gespreksleider kan bijvoorbeeld ook zelf deelnemers ‘muten’ en ‘unmuten’.

#TIP 5: Gebruik de juiste video-applicatie 👀

Er zijn heel wat tools voorhanden om virtuele telefoontjes te doen. Afhankelijk van het doel van je meeting kunnen wij je verschillende gratis applicaties aanraden. 

Zoom: Ideaal voor professionele online vergaderingen met meerdere personen. 
✅ Met deze gratis app bel je kwaliteitsvol online met maar liefst 100 personen tegelijk.
✅ De chatfunctie is een geweldige toevoeging.
✅ Je kunt er je scherm en bestanden delen, wat handig is om technische zaken te overleggen. 

❌ Bij de gratis versie is je videogesprek beperkt tot 40 minuten, al kan het dat natuurlijk ook wel erg efficiënt maken!
❌ Er zijn momenteel wat bezorgdheden over de veiligheid van deze app, maar daar werkt het bedrijf hard aan. 

Skype: Ongetwijfeld de bekendste video-applicatie aller tijden.
✅ De mogelijkheid om je status aan te passen is handig. 
✅ Ook Skype heeft een gebruiksvriendelijke chatfunctie. 

❌ Wat minder handig is, is dat alle online bellers een account moeten hebben.
❌ Ook de videokwaliteit is niet altijd even goed, er is namelijk een grote bandbreedte nodig om kwaliteitsvol te bellen. 

Houseparty: Handig voor informele videogesprekken.  
✅ Perfect voor een gezellige e-piritief van max. acht personen. 

❌ Minder van toepassing voor een meeting met ons team. Waarom? Omdat we voor sommige meetings met veertien zijn.
❌ Als je je gesprek niet op slot zet, kan iedere gebruiker er zomaar ‘binnendringen’. 

Chatapp’s en één-op-één app's: Slack, Whatsapp, FaceTime en Duo 
✅ Voor allerhande één-op-één gesprekken kun je gebruikmaken van de videofunctie.
✅ Ideaal als je in de winkel staat en een snelle vraag hebt of wanneer je in een chatgesprek verzeild geraakt in een discussie die sneller per video zou verlopen. 

❌ Beperkt aantal deelnemers.

Niet overtuigd van bovenstaande tools? Er zijn ook heel wat betalende versies beschikbaar. GoToMeeting, Microsoft Teams en Miro zijn enkele voorbeelden die tegen vergoeding toelaten om met meerdere mensen tegelijkertijd te videobellen of extra schermen te delen. Daarnaast kun je er op de meeste versies ook bestanden delen en genieten van andere handige toepassingen. Andere niet-betalende versies zijn Google HangoutsMeet of Livestorm.

Onze conclusie? De online wereld is er eentje waar nog veel te ontdekken valt. Trek erop uit en geniet van de reis! 😉