Explainer video maken voor badkamerspecialist Steylaerts? Da’s doordacht en strategisch teamwork

Een badkamer renoveren. Daar komt heel wat werk en organisatie bij kijken. Van de meubelkeuze en afbraak van de oude badkamer tot het leggen van nieuw leidingwerk en het voorzien van een nauwkeurige afwerking. Steylaerts begeleidt en ondersteunt hun klanten in dit proces. Maar wat houdt dat proces precies in? En welke concrete stappen mag de klant verwachten? 

Samen met Steylaerts goten we het Steylaerts renovatieproces in een glasheldere explainer video. Hoe we aan deze opdracht begonnen, leggen we hier haarfijn uit. 

Drafting the team - het belang van karakterrollen

Elke TT’er bezit bepaalde persoonlijke eigenschappen die bijdragen aan een efficiënt werkproces. Zo heb je karakters die initiatief nemen, mensen die observeren en anderen die het proces bewaken. Maar ook mensen die een bepaalde visie voor ogen hebben en taakgerichte personen. Van elke rol één persoon in je team zetten, helpt om je werkproces vlot en doordacht te laten verlopen.

Op basis van deze verschillende karakterrollen stelden we het TT-team samen dat zou werken aan de explainer video van Steylaerts.

Drafting the team - het belang van karakterrollen

Stappenplan explainer video uitwerken

Starten aan een project zonder plan, dat doen we niet. Wij zijn afvinkers. Een checklist opstellen is voor ons hoogst noodzakelijk. Sorry not sorry. 🤷

Bij een explainer video is het concept en het script een groot deel van het proces. Daar starten we dan ook mee nadat we de doelen en het doelpubliek helder hebben neergeschreven.

 👉 Doelen en doelpubliek bepalen - wie zal de video bekijken en wat willen we ermee bereiken?

 👉 Concept bedenken - de ‘rode draad’ bepalen.

 👉 Script schrijven - het verhaal in grote lijnen uitschrijven.

 👉 Moodboard maken - al onze ontwerpideeën op een overzichtelijk bord prikken.

 👉 Storyboard maken - het verhaal vormgeven op basis van het moodboard.

 👉 Styleframes maken - de scènes visualiseren met kleurrijke beelden.

 👉 Animeren - de styleframes omzetten in bewegende beelden.

Of al deze fases ook zo perfect afgelijnd verlopen? Nee, hoor. In realiteit lopen de verschillende fases door elkaar. Bepaalde fases hoeven ook niet noodzakelijk afgezonderd te worden. Zo hebben we het script en moodboard tegelijk uitgewerkt. Dit maakte het voor het team van Steylaerts gemakkelijker om de video te visualiseren.

Storyboard maken als cruciale fase

Het storyboard maken is een onmisbare fase bij het maken van een explainer video. Het is in dit gedeelte dat mogelijke valkuilen in het verhaal zichtbaar worden. Denk bijvoorbeeld aan specifieke verhaalelementen die niet duidelijk zijn voor de kijker of onderwerpen die meer benadrukt moeten worden. 

Het inzicht van de opdrachtgever is hierin van groot belang, want hij of zij kent zijn bedrijf het beste. Zo stelde Steylaerts voor om in de explainer video een naamkaartje toe te voegen aan de verkoopster en ook te tonen dat ze een Steylaerts-map vast heeft. Dat gebeurt in het echte leven immers ook. Door deze realistische en vertrouwde details toe te voegen, straalt deze explainer video op en top Steylaerts uit. 

Versie 1Versie 2

Het is cruciaal dat deze hindernissen opgelost worden voor de animatie-fase. Want in die laatste fase is het aanpassen van fundamentele elementen enorm tijdrovend. ⏰

De balans van feedback rechthouden, een moeilijk evenwicht

Het betrekken van de opdrachtgever in het proces vinden wij bij Think Tomorrow enorm belangrijk. Wij geven onze opdrachtgevers dan ook graag zeggenschap in het hele ontwerp. Maar die balans recht houden is moeilijk. 

We merkten dan ook dat de vele feedbackrondes - door ons én door de klant geïnitieerd - gedurende dit hele project vaak een vertragende factor waren in de aanloop naar het eindresultaat. Daar moeten we soms wat strenger in zijn. Maar het is ook zo dat we steeds opnieuw beseffen dat zowel wij als onze opdrachtgever enorm begaan zijn met het bedrijf. En dat is prachtig om te zien.

The end

Het resultaat van een intense samenwerking is een uitgebreide maar heldere explainer video die nu staat te pronken in hun showroom. Bekijk de explainer video die we voor Steylaerts creërden. 👇

Zin om samen digitaal te gaan?

Wij kunnen alvast niet wachten om jou te ontmoeten. Klik even door naar onze contactpagina of kom eens af! Wij nemen je graag mee in de digitale wereld.

© 2022 Gemaakt met ♡ in Herentals. Samen met jou creëren we digitale ervaringen.