7 stappen om efficiënt te animeren

Welke stappen moet je volgen om op een gestructureerde wijze een animatie video te maken? Met deze vraag begon ik aan de cursus van School Of Motion ‘Advanced Motion Methods’. Deze opleiding leerde me verschillende technieken en tips, maar vooral hoe je efficiënter kan werken. Ik deel ze graag.
Geschreven door Caro Herbots

STAP 1: Orden jouw style frames

Maak beelden die de animatie visualiseren. Hou in je achterhoofd dat je deze later zelf moet animeren. Benoem daarom alle lagen op een logische manier en groepeer.

STAP 2: Kies de muziektrack

Een muziektrack handmatig knippen tot de juiste lengte kan erg tijdrovend zijn. Zeker als je geen professionele sounddesigner bent. In Adobe Audition is er een tool die dit gemakkelijker maakt. Deze zorgt niet altijd voor een perfect resultaat, maar helpt je alvast op weg:

STAP 3: Plaats markers in After Effects

Plaats een marker op je tijdlijn waar de muziek van toonhoogte of ritme veranderd. Zo wordt het overzichtelijk waar je een transitie kan plaatsen of op welk moment je iets in de spotlight kan plaatsen.

Markers.png

STAP 4: Maak een animatic

Plaats de style frames achter elkaar op de muziektrack. Op die manier kan je testen of je video de juiste flow heeft en de transities naar een andere scène op het juiste moment zijn geplaatst. Doe dit in een aparte compositie. Zo kan je als je gaat animeren, steeds terugvallen op je animatic.

STAP 5: Kies de soort transities

Er zijn verschillende soorten transities. De één is snel te maken en aan te passen, terwijl een ander veel intensiever is om te maken en aan te passen. Bepaal de soort transitie door rekening te houden met de tijd en budget die je hebt voor het project. Een goede transitie begeleidt je op een slimme en simpele manier naar een andere scène, zonder dat je het door hebt.

STAP 6: Ruw animeren

Maak een nieuwe compositie en start met animeren. De details zijn nog niet belangrijk! De algemene flow van de primaire objecten zijn in deze fase het belangrijkste.

STAP 7: Details aanbrengen

  1. In deze fase kan je details aanbrengen en de rest van de animatie finaliseren. Zorg dat de ease op elke keyframe perfect is, elke transitie op het juiste moment begint en eindigt en voeg secundaire animaties toe.

Secondary_Animation_Example.gif

Links een voorbeeld zonder secundaire animaties, rechts met. Secundaire animatie ondersteunt de hoofdbeweging (de kip die van links naar recht beweegt).

Deze stappen hebben mijn werkproces overzichtelijker gemaakt. Voor mijn cursus, durfde ik al eens enkele stappen over te slaan of een andere volgorde te gebruiken waardoor ik langer werkte aan een project. Na mijn cursus merk ik dat mijn werkproces vlotter verloopt en er meer structuur zit in mijn werkproces.

Ben je benieuwd naar nog meer motion design tips? Check dan zeker mijn andere blog www.thinktomorrow.be/share-n-cares/3-dingen-die-ik-leerde-bij-school-of-motion