Stop Overthinking: Waarom Brand Managers Moeten Durven Doen

Brand Managers, neem een bladzijde uit het boek van Liquid Death of Marshall. Lees hoe een gedurfde, experimentele aanpak en de bereidheid om standaarden te doorbreken de sleutel kunnen zijn tot succes voor jouw merk.
Geschreven door Kevin Heylen

Your brand is what other people say about you when you’re not in the room

branding

creative campaigns

brand activation

Your brand is what other people say about you when you’re not in the room

branding

creative campaigns

brand activation

In de wereld van brand management en marketing, waar elke klik gemeten wordt en elke campagne geanalyseerd, is het makkelijk om verstrikt te raken in een web van overthinking. Als Brand Manager, vooral in de snel bewegende FMCG-sector, is de verleiding groot om alles tot in het oneindige te analyseren en volgens bewezen strategieën te lanceren. Maar is dat altijd de beste aanpak? In deze blogpost bespreken we waarom het tijd is om minder te overdenken en meer te doen.

De Val van Over-Analyse

Het is een bekend scenario: een campagneplan dat op papier perfect lijkt, maar in de praktijk niet de verwachte resultaten oplevert. Waar ging het mis? Vaak ligt het probleem niet in de strategie zelf, maar in de neiging om alles te over-analyseren en niet-bewezen elementen te schrappen. Door elke beslissing te baseren op uitgebreide data-analyses en marktonderzoeken, kunnen Brand Managers verstrikt raken in een 'veilige zone' die innovatie en creativiteit beperkt.

De Kracht van Trial and Error

Het concept van trial and error is niet nieuw, maar wordt vaak ondergewaardeerd in onze gestructureerde wereld. Rendement is soms belangrijker dan merkopbouw. Door meer ruimte te geven aan experimenten, kunnen merken verrassende ontdekkingen doen die niet uit een analyse zouden zijn voortgekomen. Het gaat erom de controle een beetje los te laten en ruimte te maken voor spontaniteit en creatieve risico's.

Voorbeelden

Merken die durven af te wijken van de standaard paden scoren vaak met verrassende positieve resultaten in hun campagnes. Denk aan Liquid Death dat besloot om water in blik te lanceren, met een unieke 'metal' branding, gebaseerd op een gevoel in plaats van uitgebreid marktonderzoek. 

Liquid Death onderscheidde zich door zich een gedurfd merkimago aan te meten. Met een naam als 'Liquid Death' en een verpakking die meer lijkt op een bierblikje dan op een traditionele waterfles, trok het merk direct de aandacht. Deze aanpak richtte zich op muziekartiesten, jongvolwassenen en Generatie Z. Doelgroepen die authenticiteit en eigenzinnigheid waarderen.

De resultaten van Liquid Death's strategie waren indrukwekkend. Ze groeien snel en breiden hun distributie in sneltempo uit, met een geschatte waarde van meer dan $100 miljoen in slechts enkele jaren. Hun aanpak van direct-to-consumer hielp hen snel hun aanwezigheid te laten opmerken en merkbekendheid te laten groeien.​

Of hoe Marshall met hun gedurfde, humoristische of betweterige campagnes vroeger meer afweek van de normale, veilige aanpak. Deze merken namen een risico. Pakt dit altijd goed uit? Niet noodzakelijk. Maar ze boden iets nieuws en fris.

unnamed.jpg

BALANS VINDEN

In een snel veranderende markt is flexibiliteit essentieel. Door vast te houden aan strikte analyses en voorspellingen met KPI's, missen Brand Managers kansen. Het gaat er niet om dat je geen onderzoek of analyse moet doen. Gooi niet alle data en strategieën overboord, maar laten we samen werken om een goed evenwicht te vinden tussen strategische planning en de vrijheid om creatieve paden te bewandelen. Brand Managers moeten terug leren vertrouwen op hun intuïtie en creativiteit, net als op hun analytische vaardigheden.

DE ROL VAN LEIDERSCHAP

Leiderschap speelt een cruciale rol in deze verschuiving. Het is aan de leiders binnen organisaties om een cultuur te creëren waarin experimenten en risico's nemen niet alleen geaccepteerd, maar ook aangemoedigd worden. Dit betekent ook dat er ruimte moet zijn voor mislukkingen, want zonder de mogelijkheid om te falen, is er geen echte ruimte voor innovatie.

Brand Managers, het is tijd om de kettingen van overthinking te doorbreken. Door meer te durven en te experimenteren, kunnen we voor jullie brand écht coole en innovatieve campagnes creëren. Minder overthinking, meer doen! Vertrouw op je creativiteit en intuïtie en zie waar het je brengt. Tenslotte, de grootste successen komen vaak uit de meest onverwachte hoeken.

thinktomorrow-teamfoto-wfull.png

Samen vuurwerk creëren? 

Ben je klaar om saaie communicatie te doorbreken? Wij zijn hier om die sprong met jou te wagen. Laat ons samen de regels herschrijven en een creatieve campagne maken die niet alleen aandacht trekt, maar de markt doet daveren.

Ben je klaar om risico's te nemen en je merk op te bouwen dat onmogelijk te negeren is? Neem dan nu contact met ons op en laten we samen het vuurwerk ontsteken. Let's ignite the spark!