Druk is het nieuwe dom

Bedrijfsvisie

"Wij wonen in Herenthout, papa woont in Herentals."

Als je zoon van vier dat zegt, dan besef je dat het niet goed zit. Hoog tijd om tijd om te vormen naar prioriteit. Ik heb dan ook de klik gemaakt, want ik wil van elk moment genieten en bewust aanwezig zijn.

Kevin
3 min. leestijd
Druk is het nieuwe dom

Druk, druk druk...

“Hoe gaat het met jou?” - “Goed… druk!” Dat is het antwoord dat je krijgt van veel ondernemers, vaak nog gevolgd door een diepe zucht. Ik geef toe, ik ben er zelf ook schuldig aan geweest. Maar een tijdje geleden stelde ik mezelf de vraag: "Is dit hoe ik elke dag wil doorbrengen?" Nee, absoluut niet. En dus stond ik even stil bij wat druk nu eigenlijk echt betekent.

Wat mij betreft zijn er twee manieren om het (te) druk te hebben. Bij de eerste neem je te veel werk op jou waardoor je 50, 60 of zelfs 70 uren per week werken als normaal gaat beschouwen. Onmogelijk om vol te houden.  Is meer dan 40u per week werken eigenlijk noodzakelijk? Helemaal niet. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen die meer dan 60 uren per week werken minder goed scoren op IQ testen. “Werken is goed! Hard werken is noodzakelijk!” Maar efficiëntie is de onmisbare factor om productief te werken. 

Durf te delegeren

Veel ondernemers begrijpen het woord ‘efficiëntie’ beter dan eender wie, maar falen zelf als het op hun eigen taken en agenda aankomt. 40 uren per week moeten voldoende zijn om alles gedaan te krijgen. Is dat te weinig voor jou? Dan is het tijd om te delegeren. Geef je kennis van een bepaald takenpakket door zodat iemand anders er de volle aandacht aan kan geven. Vraag om hulp. Iets wat ik steeds sneller doe. Hulp vragen, vraagt moed, maar het is een teken voor jezelf en anderen dat je bewust bezig bent met je persoonlijk geluk. En dat straal je ook uit naar de mensen om je heen.

Een minder drukke dag zorgt trouwens voor een betere concentratie en dat verhoogt de productiviteit aanzienlijk. Heb je het altijd té druk of denk je dat maar? Doe de oefening. Je zal merken dat veel zaken perfect gedelegeerd of uitbesteed kunnen worden. Al kan een betere aanpak natuurlijk ook al wonderen doen. 

Ben jij efficiënt bezig? Of heb je het te druk om dat te bekijken?

The boss is coming. Act busy!

Een tweede manier van het druk hebben, is doen alsof. Een acteerkunst die velen goed onder de knie hebben, al dan niet bewust. Het is schrijnend om te zien dat heel wat mensen zich hiertoe laten verleiden en zichzelf voorliegen. Social media en afleidingen zijn vaak de grootste obstakels. Ik heb die afleidingskanalen dan ook verwijderd van mijn gsm. Dat geeft mij tijd.

Onze maatschappij verwacht vandaag dat iedereen altijd bezig is. “Als ik druk bezig ben, ben ik succesvol.” Niets is minder waar. Succes stem je niet af op het aantal uren dat iemand werkt. Als we succes nu eens niet zouden afstemmen op werkuren maar op rusturen, dan komen we al een heel eind, niet? Tijd voor verandering!

Succes is voor mij het aantal uren dat ik kan spenderen met mijn kinderen, mijn gezin en mijn vrienden. Het is het aantal uren dat ik kan spenderen om tot rust te komen en na te denken, maar ook om te groeien, zowel voor het bedrijf als voor mezelf. 

Wat betekent succes voor jou?

Investeer in je eigen tijd

Tijd is voor iedereen hetzelfde, even kostbaar en niet te koop. Ga er dan ook verstandig mee om. Zorg ervoor dat je de controle neemt over je eigen tijd, dat heb ik ook gedaan. Wees heel bewust bezig met je prioriteiten, wat je wel doet en wat niet. Dat geeft ruimte.

1*ICk3oqLUAKbXnShSH3S_0w.png

Gewoon ‘op je gemak’ zitten en nadenken over je business is belangrijk. Toch lijken veel ondernemers dat te vergeten. Tijd om na te denken, brengt betere processen, ideeën en een effectievere aanpak. Cruciaal voor je bedrijf, toch? 

Er even bij stilstaan, maakt de uitdagingen binnen je bedrijf helder. Zo kan je beter en efficiënter aan de slag om verder te groeien en te innoveren. Maak tijd om te werken áán je bedrijf en niet vóór je bedrijf. Anders zal je het altijd te druk hebben.

Jouw tijd is van jou en van jou alleen. Sta daar af en toe eens heel even bij stil.

Blogberichten

Sharen is caren

Schrijf je in voor de TT-specials

Blijf jij graag op de hoogte van alles wat wij doen bij TT? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief!

© 2022 Gemaakt met ♡ in Herentals. Samen met jou creëren we digitale ervaringen.